Der er ganske normalt, at udtrykkene Walkie-Talkie og Radio(to-vejs) bruges ombytteligt og nogle gange sammen for at henvise til det samme kommunikationsværktøj.

Teknisk set er der faktisk en stor forskel, selvom der er tilfælde, hvor de kan være det, da begge enheder kan bæres rundt og muliggøre kommunikation under bevægelse.

Hvis du vil vide mere om hvad der er hvad, kan du læse mere i denne artikel.

 

WALKIE-TALKIE

Walkie-Talkie er en betegnelse, der ofte knyttes til en mere kommercielle kommunikation enheder, uden licens, der primært købes i detailhandlen.

Walkie-Talkies er ofte rettet mod en forbrugergruppe, der typisk søger en grundlæggende radioenhed til fritidsbrug eller underholdning.

Når man ser walkie-talkies til salg i butikker, er de ofte designet til ikke-kommerciel brug, og har for eksempel flotte farver, er formet som noget fra Batman, Spiderman eller Paw Patrol for at appellere til et yngre publikum, ofte børn.

Der findes også modeller til en mere voksen målgruppe i enten meget synlige farver eller camouflage. Disse enheder har en begrænset rækkevidde, færre funktioner, kræver ingen licens og er generelt billigere end deres professionelle modstykker, de såkaldte to-vejs radioer.

Walkie-Talkie er grundlæggende en kommunikations enhed, der kan holdes i hånden og bruges i bevægelse. Den leveres typisk med forudindstillede kanaler, der ikke kan ændres, og den fungerer kun i simplex-tilstand (direkte kommunikation med andre ikke-licenserede walkie-talkies), hvilket betyder, at den ikke kan bruges via en repeater til at forlænge rækkevidden.

En Walkie-Talkie har maksimal sendeeffekt på 0,5W, hvilket begrænser rækkevidden og udelukkende gør den velegnet til brug i mindre områder uden kontrol over kanalbrugen, hvilket også gør den sårbar over for interferens fra andre brugere.

Walkie-Talkies har ofte en ringere byggekvalitet sammenlignet med professionelle bærbare radioer. De tilbyder begrænset beskyttelse mod vand og støv, hvilket gør dem mere udsatte for skader og fejl.

 

RADIO

En Radio(to-vejs) til gengæld er en radioenhed, der har evnen til at transmittere og modtage radiosignaler. Disse Radioer bruges generelt i mere professionelle sammenhænge.

Licenserede professionelle bærbare Radioer(to-vejs) adskiller sig fra Walkie-Talkies ved at tilbyde flere tekniske funktioner og muligheder. De kan bruges sammen med repeatere for at forlænge rækkevidden og med forskellige frekvenser for at sikre uafbrudt drift.

Disse enheder har også mulighed for at tilslutte eksterne antenner, for eksempel når de er monteret i køretøjer, hvilket yderligere udvider rækkevidden. Selvom de kræver licens til at bruge de anvendte frekvenser, giver dette brugerne eksklusivitet på disse kanaler, hvilket betyder uafbrudt brug uden interferens fra andre brugere.

Du vil aldrig se politiet eller beredskab bruge Walkie-Talkies.

Deres apparater er specialiserede, og deres kommunikation er sikret mod aflytning ved hjælp af avanceret kryptering - en funktion, der ikke findes i en Walkie-Talkie. Desuden kræver de eksklusivitet på deres kanaler uden risiko for interferens fra andre brugere.

Radio(to-vejs) anvendes bredt af kommercielle virksomheder med mellemstore til store områder, herunder universiteter, hoteller, hospitaler, stadionbegivenheder, festivaler, svømmehaller og detailindkøbscentre.

De kan også være uundværlige for et nødberedskab eller på byggepladser, hvor deres robuste konstruktion og høje IP-klassificering gør dem velegnede til barske miljøer.

En radio kan for eksempel også være fast installeret i et køretøj eller være en del af et omstillingsbord. Det er i virkeligheden nok her den største forskel mellem en Walkie-Talkie og en Radio(to-vejs)  

 

Så selvom udtrykkene "Walkie-Talkie" og "To-Vejs Radio" ofte bruges ombytteligt, er der altså teknisk set en stor forskel.

Walkie-Talkies, er bærbar og prisvenlig, og mere begrænsede i rækkevidde og funktioner.

Radioer(to-vejs) tilbyder avancerede muligheder og bruges bredt i erhvervslivet. Det er afgørende at forstå forskellen mellem disse enheder for at vælge det rette værktøj til kommunikationsbehov.